5 Kerjaya Pilihan Lepasan Graduan Sains Komputer dan IT

 

5 Kerjaya Pilihan Lepasan Graduan Sains Komputer dan IT

Terkini!!! 5 Mei 2014: Software Developer, System Analyst dan Web Developer adalah senarai kerjaya paling best tahun 2014 yang dinyatakan dalam akhbar portal USNEWS. Sila ke link berikut: http://money.usnews.com/careers/best-jobs/rankings/the-100-best-jobs

Entri kali ini saya akan memperjelaskan 5 kerjaya / pekerjaan pilihan lepasan graduan sains komputer dan IT sama ada IPTA atau IPTS. Mengikut statistik dari Kementerian Pengajian Tinggi, bilangan graduan tersebut melebihi 25 000 orang dari tahun 2001 – 2007. Oleh itu, ramai di luar sana tertanya-tanya dan mempersoalkan apakah kerjaya graduan-graduan tersebut sedangkan pasaran kerja sekarang tidak menentu. :?

Mengikut laporan dari JobStreet.com [rujukan], pasaran kerja dalam industri IT, Komputer dan Pembangunan Sistem masih lagi mendapat 3 teratas selepas industri Pembuatan dan Elektronik.Ini menunjukkan bahawa peratus popular kerjaya graduan IT & Sains Komputer masih di tahap membanggakan. Mengikut artikel JobStreet.com tersebut, industri pembuatan dan elektronik juga memerlukan kepakaran dari bidang IT atau Komputer. Oleh itu, inilah fakta yang patut dibanggakan seterusnya menjadi pemangkin dan pembakar semangat kepada graduan IT dan Sains Komputer (Kejuruteraan Perisian, Bioinfomatik, Grafik, Komputer Industri, Sains Maklumat dan sebagainya). :D

Berikut adalah 5 kerjaya / pekerjaan / jawatan pilihan lepasan graduan sains komputer dan IT :

1. Pengaturcara

Jawatan pengaturcara terdiri dari beberapa istilah contohnya (sumber dari JobStreet.com) Software Developer, Java Developer, .Net Expertise, Web Developer, Multimedia Programmer, Software Engineer (Electronic) dan sebagainya. Bakal pemohon jawatan tersebut perlulah mempunyai kemahiran satu atau dua bahasa aturcara. Anda tidak perlu mahir semua bahasa aturcara dan pemikiran logik serta algoritma perlu tinggi (soft skill pun kena mantap ;) ) untuk melepasi kelayakan dalam temuduga terutamanya syarikat swasta.

2. IT Eksekutif

Jawatan ini sesuai kepada lepasan graduan yang mahir dalam merekabentuk dan menganalisis sesebuah pembangunan sistem. Kemahiran berkomunikasi dan membuat keputusan amat penting kepada seorang bakal IT Eksekutif. Penampilan yang menarik dan mahir bahasa asing (bahasa Inggeris, Mandarin atau Jepun) merupakan bonus dan mempunyai peluang cerah dalam bidang kerjaya tersebut.

3. Jurutera Rangkaian

Lepasan graduan pengkhususan rangkaian adalah digalakkan memohon jawatan ini. Sijil kemahiran dari badan profesional seperti CCNA certificate, Linux Red Hat certificate, dan sebagainya amat diperlukan bagi mendapat tempat di syarikat multinasional (Petronas, Shell, PNB, Sime Darby dan Proton Holdings). Memasang rangkaian, router, switch, kabel  dan sebagainya pada sesebuah kawasan serta konfigurasi server di sesebuah syarikat adalah antara kerjaya sebagai jurutera rangkaian.

4. Perekabentuk Grafik, Multimedia dan Animasi

Graduan lulusan grafik dan multimedia perlulah mempunyai pemikiran kreatif dan kritis dalam merekabentuk grafik atau animasi. Sejak kebelakagan ini, industri animasi tempatan (Les Copaque – Ipin Upin atau MDC – Saladin.tv) semakin berkembang dan amat memerlukan graduan animasi, grafik dan multimedia. Mahir penggunaan perisian grafik (Adobe CS suite, Flash, MAYA, LightWave 3D dan sebagainya) dan mempunyai imaginasi yang tinggi melayakkan anda mendapat jawatan ini. ;)

5. Pegawai Teknologi Maklumat

Jawatan popular dalam kerajaan bagi graduan lepasan sains komputer dan IT ;) . Anda perlu memohon jawatan tersebut dari laman sesawang SPA (Suruhanjaya Perkhidmatan Awam). Memerlukan kemahiran berkomunikasi, menganalisis, bijak membuat keputusan dan bertindak dengan efisyen. Mengetahui asas-asas pengaturcaraan, rangkaian dan sistem maklumat.

P/s: Berusahalah di mana-mana sahaja dan pada bila-bila masa sahaja. Jangan menunggu masa dan tempat yang ideal :) ~Dr. Shukri Abdullah

Rujukan (Statistik Output Graduan IPTA dari 2001 – 2007) : [klik untuk muat turun]

About mfirdausharun

Currently working as PhD student at Software Construction Group (SWC) RWTH Aachen University. Previously, Tutor at University Technology Malaysia. Towards academician, researcher and industrial expertise in Software Architecture.
This entry was posted in Kerjaya. Bookmark the permalink.

60 Responses to 5 Kerjaya Pilihan Lepasan Graduan Sains Komputer dan IT

  1. mirza says:

    Anak saya mendapat tawaran diploma kejuruteraan komputer di sebuah politeknik.Anak saya dalam jurusan sain semasa di sekolah menengah. Saya menjadi ragu2 sebab ada pendapat yang mengatakan bahawa institusi ini adalah untuk pelajar yang lemah (direject oleh mana-mana U) Peluang melanjutkan pelajaran juga adalah terhad kerana gaya pembelajaran di poli tidak sama dengan U. Mereka tidak dapat bersaing dengan pelajar U yang khabarnya jauh lebih cerdas dan cerdik. Bahkan ada yang mengatakan terdapat beberapa U yang menutup peluang kemasukan pelajar dari poli. Memandangkan mereka lemah dari segi akademik. Andai saudara diberi pilihan , T.6 atau Poli (Diploma kejuruteraan elektronik (komputer). Yang mana saudara pilih dengan sejujurnya.

  2. mirza says:

    Anak saya mendapat tawaran diploma kejuruteraan komputer di sebuah politeknik.Anak saya dalam jurusan sain semasa di sekolah menengah. Saya menjadi ragu2 sebab ada pendapat yang mengatakan bahawa institusi ini adalah untuk pelajar yang lemah (direject oleh mana-mana U) Peluang melanjutkan pelajaran juga adalah terhad kerana gaya pembelajaran di poli tidak sama dengan U. Mereka tidak dapat bersaing dengan pelajar U yang khabarnya jauh lebih cerdas dan cerdik. Bahkan ada yang mengatakan terdapat beberapa U yang menutup peluang kemasukan pelajar dari poli. Memandangkan mereka lemah dari segi akademik. Andai saudara diberi pilihan , T.6 atau Poli (Diploma kejuruteraan elektronik (komputer). Yang mana saudara pilih dengan sejujurnya. Apa kelebihan dip. kejuruteraan elektronik komp

  3. Pingback: Kerja | Pearltrees

  4. Aisyikin says:

    Saya baru nak mula belajar dalam Sains Komputer pengkhususn Rangakain Komputer..saudara rasa apa yang boleh saya ceburi lepas sahaja grad?saya sangat risau sebab ramai yang kata course ni mcm minor je bukan diperlukan sangat kt Malaysia..harap dapat memberi pandangan..tq..

  5. Nazrul says:

    assalamualaikum….saja je nak menyampuk skejap…kepada sapa2 yg dapat tawaran dalam bidang CS dan tahu ada subject programming tapi risau xboleh bawak subject programming…sbb byk komen2 yg kurang membina dalam ni…so nak share sikit…boleh la berkunjung di laman web ini http://www.codecademy.com/ <— yang menariknya, boleh belajar any programming from scratch,antaranya (HTML/CSS/JAVA/PHP/PYHTON dan lain2)… dari asas…so bila masuk belajar nnti xde la "shock" sangat… apa yang saya dapat tau melalui join "group" dalam laman web ni…even budak2 baya 10 thn ~ 12 thn di USA dah start programming berbanding ngan budak2 malaysia siap main java lg tu…nak jadikan hobi pun boleh… cuba la..

  6. HANA says:

    sy nk tny… klau jd pegawai teknologi maklumat .. sesuai ke dgn sy???? sy kn pompuan … sbb parents sy tidak mengizinkn sy amik course sains komputer ni :(

  7. Nurul says:

    Hana,

    Saya tak rasa perempuan akan ada masalah utk terlibat dalam IT. Ramai pegawai IT atau manager IT yang saya kenal perempuan.

    Takde issue gender sekarang ni.

  8. Nurul says:

    Nazrul,

    Malaysia pun ada implement mengajar pelajar sekolah rendah dan menengah basic web programming daripada codecademy. Rasanya start tahun lepas.

  9. mfirdausharun says:

    Terkini!!! 5 Mei 2014: Terkini!!! 5 Mei 2014: Software Developer, System Analyst dan Web Developer adalah senarai kerjaya paling best tahun 2014 yang dinyatakan dalam akhbar portal USNEWS.. Sila ke link berikut: http://money.usnews.com/careers/best-jobs/rankings/the-100-best-jobs

  10. Malvin says:

    Bidang grafik dlm perfileman ada ke?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>