Projek Akhir Sarjana Muda – Tips Mencari Idea Tajuk Projek Akhir yang Berkualiti

Posted on the June 20th, 2008 under Motivasi,Tips by mfirdausharun

Semester 1 bagi sesi 2008/2009 akan menjelma tidak lama lagi. Keterujaan dan kegembiraan dalam meniti usia di kampus bersama-sama kawan sekuliah jelas terpancar di muka masing-masing. Lebih-lebih lagi bagi bakal pelajar tahun akhir pada semester akan datang. Maka bermulalah perjuangan menentukan sama ada kita bergraduasi tepat pada masanya :) atau sangkut di perhentian ilmu :( . Apapun, sebagai seorang ‘senior’ ;) dalam lapangan ilmu sains komputer dan IT, saya akan berkongsi dengan anda beberapa tips mencari idea tajuk projek akhir.

Tips dan Langkah-langkah Mencari Idea Tajuk Projek Akhir (khas kepada pelajar Sains Komputer dan IT) yang Berkualiti :

 1. Senaraikan apa-apa tajuk projek akhir di minda anda (sekurang-kurang 5 tajuk). Cari kebaikan dan kelemahan setiap idea tajuk tersebut. Pilih 3 tajuk projek terbaik (ikut kemampuan anda) tersebut dan kembangkan setiap tajuk dengan menggunakan Peta Minda (Mind Map) dengan subtopik seperti objektif projek, tujuan, skop, dan perisian/perisian.
 2. Segera berjumpa atau melantik dengan sendiri penyelia (Supervisor) projek anda yang mempunyai kepakaran dalam bidang tertentu di kalangan pensyarah di fakulti anda. Buat temujanji dan berbincang dengan pensyarah tentang pra tajuk projek akhir anda. Catit segala idea-idea yang diberikan olehnya.
 3. Pilih satu tajuk yang terbaik setelah berbincang dengan penyelia anda. Pastikan tajuk tersebut ejaan yang tepat dan tidak terlalu panjang.
 4. Segera membuat penyelidikan dan kajian tentang tajuk tersebut sama ada anda berkemampuan buat atau tidak plagiat tajuk/hasil projek pelajar lain. Jika kebetulan tajuk anda sama dengan pelajar lain atau projek tersebut telah siap, segeralah memperbaiki tajuk anda tersebut (Pilih senarai yang ke 2 dari 3 pilihan terbaik yang anda telah buat). Lagi cepat anda bertindak, semuanya kerja menjadi mudah.
 5. Membuat draf segala kerja laporan projek akhir anda dan keraplah berjumpa dengan penyelia. Sentiasa membuat pelan perancangan (backup plan) supaya projek akhir anda tidak hilang begitu sahaja (Contohnya, sentiasa menyimpan atau mengemaskini draf projek akhir anda di dalam ‘Pendrive’ atau di bahagian ‘drive’ lain).
 6. Sentiasa memperbaiki draf projek akhir tersebut jika terdapat kesilapan setelah disemak oleh penyelia supaya anda tidak lupa bahagian mana yang perlu diedit.

P/s: Entri akan datang, saya nak dedahkan bagaiman mahu memperolehi idea tajuk projek akhir dengan mudah tanpa memeningkan kepala sama ada bertanyakan pensyarah, kawan-kawan atau pelajar senior. ;)

155 Responses to 'Projek Akhir Sarjana Muda – Tips Mencari Idea Tajuk Projek Akhir yang Berkualiti'

 1. 12 June 2014 at 3:15 am
  nadira
 2. 19 September 2014 at 1:38 pm
  nurafifah
 3. 7 October 2014 at 10:52 am
  Smitha381
 4. 9 October 2014 at 10:54 am
  Pharma492

Leave a Reply
XHTML::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>