IPTV – Menonton TV Melalui Internet

IPTV dan Perkembangan Terkini di Malaysia

IPTV atau dikenali sebagai ‘Internet Television’ merupakan teknologi menonton televisyen secara digital melalui protokol Internet. Pengguna yang melanggan sesuatu program pada sesebuah syarikat penyiaran awam (RTM) atau swasta (TV3, NTV7, Nat Geo dan sebagainya) melalui aplikasi web yang menyediakan IPTV. Kebanyakan IPTV di Malaysia lebih kepada VOD (Video On Demand) iaitu melanggan sesuatu pakej (seperti Maxis Mobile TV, Maxis Broadband, BlueHyppo TM, Digi Mobile TV) dan pengguna boleh menonton bila-bila masa selagi ada sambungan Internet (3G, HSDPA atau WiFi).

Teknologi IPTV

Teknologi terkini dalam paparan video atau grafik yang dikenali sebagai teknologi berdefinisi tinggi (High Definition) menjadi cabaran kepada sesetengah penyedia IPTV. Oleh itu, kelajuan 1.4Mbps pada waktu bukan kemuncak (awal pagi di Malaysia) memang tidak menjadi masalah menonoton IPTV tetapi itu bukanlah masa sesuai pengguna ‘berjaga’ semata-mata untuk menonton TV (Muat turun cerita kegemaran adalah dua konsep yang berbeza 😉 ). Kelajuan teknologi 3G dengan menggunakan telefon bimbit sebagai perantara IPTV kurang memuaskan kerana kualiti penyiarannya kurang jelas. 🙁

IPTV VS Video Streaming

IPTV lebih kepada menonton rancangan atau program yang disiarkan di TV tetapi boleh dilanggan atau ditonton melalui Internet. Manakala Video Streaming lebih kepada menonton (atau boleh memuat turun) video kegemaran tentang apa perkara sekalipun sama ada drama, animasi, lawak, rakaman spontan dan sebagainya. Aik…lebih kurang je istilahnya… 😕

P/s:Tahniah kepada Pelajar-pelajar yang baru (lepasan Matriks dan SPM) mendapat tawaran ke IPTA/IPTS dalam kos Sains Komputer atau Teknologi Maklumat (termasuklah Kejuruteraan Perisian, Bioinformasi, Teknologi Rangkaian) pada sesi 2008/2009 semester 1.

Author: mfirdausharun

Currently working as PhD student at Software Construction Group (SWC) RWTH Aachen University. Previously, Tutor at University Technology Malaysia. Towards academician, researcher and industrial expertise in Software Architecture.

2 thoughts on “IPTV – Menonton TV Melalui Internet”

  1. saya nak tau pasal iptv tuu..mcm ner operasi die untuk iklan ??proses kita untuk dapatkan maklumat melalui iptv dalm iklan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *