IPTV – Menonton TV Melalui Internet

Posted on the June 19th, 2008 under Info by mfirdausharun

IPTV dan Perkembangan Terkini di Malaysia

IPTV atau dikenali sebagai ‘Internet Television’ merupakan teknologi menonton televisyen secara digital melalui protokol Internet. Pengguna yang melanggan sesuatu program pada sesebuah syarikat penyiaran awam (RTM) atau swasta (TV3, NTV7, Nat Geo dan sebagainya) melalui aplikasi web yang menyediakan IPTV. Kebanyakan IPTV di Malaysia lebih kepada VOD (Video On Demand) iaitu melanggan sesuatu pakej (seperti Maxis Mobile TV, Maxis Broadband, BlueHyppo TM, Digi Mobile TV) dan pengguna boleh menonton bila-bila masa selagi ada sambungan Internet (3G, HSDPA atau WiFi).

Teknologi IPTV

Teknologi terkini dalam paparan video atau grafik yang dikenali sebagai teknologi berdefinisi tinggi (High Definition) menjadi cabaran kepada sesetengah penyedia IPTV. Oleh itu, kelajuan 1.4Mbps pada waktu bukan kemuncak (awal pagi di Malaysia) memang tidak menjadi masalah menonoton IPTV tetapi itu bukanlah masa sesuai pengguna ‘berjaga’ semata-mata untuk menonton TV (Muat turun cerita kegemaran adalah dua konsep yang berbeza ;) ). Kelajuan teknologi 3G dengan menggunakan telefon bimbit sebagai perantara IPTV kurang memuaskan kerana kualiti penyiarannya kurang jelas. :(

IPTV VS Video Streaming

IPTV lebih kepada menonton rancangan atau program yang disiarkan di TV tetapi boleh dilanggan atau ditonton melalui Internet. Manakala Video Streaming lebih kepada menonton (atau boleh memuat turun) video kegemaran tentang apa perkara sekalipun sama ada drama, animasi, lawak, rakaman spontan dan sebagainya. Aik…lebih kurang je istilahnya… :?

P/s:Tahniah kepada Pelajar-pelajar yang baru (lepasan Matriks dan SPM) mendapat tawaran ke IPTA/IPTS dalam kos Sains Komputer atau Teknologi Maklumat (termasuklah Kejuruteraan Perisian, Bioinformasi, Teknologi Rangkaian) pada sesi 2008/2009 semester 1.

2 Responses to 'IPTV – Menonton TV Melalui Internet'

  1. 25 June 2008 at 2:59 am
    alan
  2. 2 September 2009 at 6:36 pm
    emy

Leave a Reply
XHTML::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>